Abu Hurairah mengatakan bahawa suatu saat Rasulullah SAW bersabda :-
"Allah telah berfirman, 'Aku telah membahagi (kandungan makna) surah Al-Fatihah untuk-Ku dan untuk hamba-Ku menjadi dua bahagian, dan Aku akan mengabulkan apa yang hamba-Ku pinta.'

Apabila dia membaca , 'Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam.
'Allah akan membalasnya dengan berfirman, 'Hamba-Ku telah memuji-Ku.'
Apabila dia membaca, 'Zat yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.'
Allah berfirman, 'Hamba-Ku telah memuji-Ku.'
Apabila dia membaca, 'Yang menguasai Hari Pembalasan.'
Allah berfirman, 'Hamba-Ku telah mengagungkan-Ku.' lalu Allah berfirman sekali lagi, 'Hamba-Ku telah pasrahkan segala urusannya kepada-Ku.'

Apabila dia membaca, 'Hanya Engkaulah yang kami sembah, dan hanya kepada Engkaulah kami memohon pertolongan.'
Allah berfirman, 'Ini adalah urusan antara Aku dan hamba-Ku, dan aku akan mengabulkan apa yang hamba-Ku pinta.'

Apabila dia membaca 'Tunjukilah kami jalan yang lurus, iaitu jalan yang Engkau beri nikmat (iman) ke atas mereka, bukan jalan mereka yang dimurkai dan bukan pula jalan mereka yang sesat.'
Allah berfirman, 'Ini adalah untuk hamba-Ku, dan dia akan mendapatkan apa yang dia pinta.' "

(HR. Muslim, Abu Daud, Tirmidzi, Nasa'ie dan Ibnu Majah)


Friday, January 21, 2011

Penyakit Hati Yang KronikSituasi 1 :

Sharifah, Fathinah dan Kyra membuat rancangan untuk pergi ke masjid pada setiap hari Khamis untuk membaca surah Yaasin secara berjemaah. Lagi ramai, lagi meriah, fikir mereka. Seperti yang telah dijanjikan, pada hari Khamis tersebut, mereka pun berkumpul dan bertemu di masjid. Secara tidak sengaja, mereka telah terserempak dengan rakan mereka tetapi tidak sekelas. Nabila namanya."Eh, Nabila! Tak sangka jumpa awak kat sini!" Kyra bersuara. Nabila tersenyum manis dan berkata, "Alhamdulillah...Saya memang selalu pergi masjid."

Mereka bertiga membalas senyuman Nabila tanpa rasa ragu-ragu.

Setelah selesai membaca surah Yaasin dan solat Isyak, mereka bertiga pun membuat solat sunat rawatib. Usai sahaja solat, seorang mak cik mendekati mereka. AJK masjid agaknya, fikir Sharifah.

"Kamu bertiga ni kawan Nabila ye? Bagus Nabila tu. Muda lagi dah rajin pergi masjid, buat solat Maghrib dan Isyak berjemaah. Setiap hari pulak tu. Mak cik tengok dia tu, rajin buat solat sunat banyak-banyak, rajin baca Al-Quran. Solat pun, mak cik tengok macam khusyuk je. Senang kata, hati mak cik ni berekenanla... Kamu bertiga ni tak nak jadi macam dia ke? Baik, rajin datang masjid, solat pun khusyuk, solat sunat pun banyak.... Haish..! Pendek kata, SOLEHAH la!" mak cik tersebut meluahkan pendapatnya.Nabila yang sedang menunaikan solat sunat, sudah tidak tentu hala lagi fikirannya. Merawang-rawang. 'Fulamak...! Tak sangka aku ni baik jugak ye.. SOLEHAH lagi tu! Rajin..... Huuuu~ Gembiranya....,' desis hati Nabila. Solatnya sudah terumbang-ambing dek kerana terdengar kata-kata mak cik tersebut secara tidak sengaja. Nabila pun apa lagi, sedang solat pun masih nak curi-curi dengar lagi! Tak KHUSYUK la tu namanya!

Hakikatnya, jika di rumah, berbuih-buihlah mulut ibunya menyuruhnya untuk menunaikan solat-solat sunat untuk tambah pahala. Mengaji. Solat berjemaah. Semuanya mesti dimulakan dengan bebelan ibunya. Bagaikan pahat dengan penukul. Tapi kalau di luar, Subhanallah~ baik sangat..... Pijak semut pun tak mati!

Firman Allah S.W.T :

Sesungguhnya orang-orang munafik itu melakukan tipu- daya (terhadap agama) Allah (dengan perbuatan pura- pura beriman sedang mereka kafir pada batinnya), dan Allah pula tetap membalas tipu daya mereka (dengan membiarkan mereka dalam keadaan munafik). Mereka pula apabila berdiri hendak sembahyang, mereka berdiri dengan malas. Mereka (hanya bertujuan) riak (memper- lihatkan sembahyangnya) kepada manusia (supaya di- sangka bahawa mereka orang yang beriman), dan mereka pula tidak mengingati Allah (dengan mengerjakan sembahyang) melainkan sedikit sekali (jarang-jarang).
[ Surah An-Nisaa' : Ayat 142]

Situasi 2 :Mak Jah dan Mak Cik Aliah bersiap-siap hendak menaiki kereta yang dipandu oleh Mak Mah.

"Prak! Prak!" bunyi kereta yang telah ditutup oleh Mak Jah dan Mak Cik Aliah. Mereka tersenyum memandang ke arah Mak Mah.

"Ya Allah.....! Maaflah Aliah, Jah. Mah lambat sikit jemput kamu berdua ni. Ceramah Ustaz Karim tu mula pukul 9.30 pagikan? Hmm...takpe-takpe. Sempat lagi ni. Biasalah, Mah kalau pagi-pagi ni, SOLAT SUNAT DHUHA dulu, ZIKIR-ZIKIR dulu, BACA QURAN dulu, SOLAT SUNAT TAUBAT dulu dan macam-macam lagi la. Tu yang lambat tu, sebab Mah lama sangat kat atas SEJADAH tadi," Mak Mah bersuara."Takpelah, Mah. Kami tak kisah. Kami ikut Mah je. Bagus betul Mah buat solat sunat dan ibadah-ibadah lain. Rajin Betul!" Mak Cik Aliah berkata.

Mak Mah tersenyum bangga. Mak Jah tetap diam membisu. Mungkin hatinya sedang beristighfar dengan sebanyak-banyaknya melihat perlakuan Mak Mah sebegitu rupa yang entah kali ke berapa dia melihatnya dan mendengar perkara yang sama!
Mak Mah oh Mak Mah!

Firman Allah S.W.T :
Jangan sekali-kali engkau menyangka (wahai Muhammad, bahawa) orang-orang yang bergembira dengan apa yang mereka telah lakukan, dan mereka pula suka dipuji dengan apa yang mereka tidak lakukan - jangan sekali- kali engkau menyangka mereka akan terselamat dari seksa, dan mereka pula akan berolah azab yang tidak terperi sakitnya.
[ Surah Ali-Imran : Ayat 188]


"Ya Allah, minta dijauhkanlah daripada kami sifat Riya' dan Suma'h ini ya Allah..... sama ada yang kami sengajakan mahu pun yang tidak sengaja... Ampunkan kami ya Allah jika kami ada penyakit hati ini... Berilah kami petunjuk-Mu dan bantulah kami untuk menservis hati kami... Amin~!"
   
Pengertian Riya' dan Suma'h dalam Islam :-

  • Riya'- menampakkan amal perbuatan yang ada pada dirinya dengan tujuan agar dipuji oleh orang lain.
  • Suma'h- memperdengarkan sesuatu yang ada pada dirinya atau amal prestasi yang dicapainya dengan tujuan untuk mendapatkan sanjungan orang lain.

BERHATI-HATILAH kerana kedua-dua sifat ini tergolong dalam penyakit HATI yang kronik. Kedua-duanya juga merupakan salah satu daripada sifat munafik dan tergolong dalam SYIRIK KECIL. Kalau syirik kecil, apa akibatnya?? Orang yang melakukannya BERDOSA BESAR tetapi tidak pula membatalkan kalimah syahadah. Berbeza pula dengan syirik besar, orang yang melakukannya BERDOSA BESAR dan menyebabkan terbatalnya kalimah syahadah (terbatal iman) seperti menyembah matahari dan sebagainya. Nau'zubillahiminzalik......Antara contoh lain untuk sifat Riya' dan Syirik :

[ Riya' ]
- meninggalkan perkara yang dilarang Allah S.W.T kerana manusia.
- (contoh : tinggalkan maksiat sebab tiba-tiba ada orang kat kawasan tu seperti mencuri / lelaki dan
   perempuan yang berdua-duaan berniat hendak melakukan perbuatan tidak senonoh dan sebagainya)

[ Syirik ]
- melakukan sesuatu perkara kerana manusia.
- (contoh : pergi ke sesuatu majlis kerana segan dengan tuan empunya majlis sebab dah masuk kali ke-4 tak
   pergi! )

Maka, marilah sama-sama kita nilai diri kita...
Adakah kita selalu buat sesuatu perkara kerana Allah atau kerana manusia???
Saya renung diri saya, kamu renung diri kamu.
Renung-renungkanlah~

' Janganlah berpenat lelah kerana insani, tetapi biarlah lelahmu dinilai oleh Ilahi... '

Wallahua'lam...... ^ ^
   

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...