Abu Hurairah mengatakan bahawa suatu saat Rasulullah SAW bersabda :-
"Allah telah berfirman, 'Aku telah membahagi (kandungan makna) surah Al-Fatihah untuk-Ku dan untuk hamba-Ku menjadi dua bahagian, dan Aku akan mengabulkan apa yang hamba-Ku pinta.'

Apabila dia membaca , 'Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam.
'Allah akan membalasnya dengan berfirman, 'Hamba-Ku telah memuji-Ku.'
Apabila dia membaca, 'Zat yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.'
Allah berfirman, 'Hamba-Ku telah memuji-Ku.'
Apabila dia membaca, 'Yang menguasai Hari Pembalasan.'
Allah berfirman, 'Hamba-Ku telah mengagungkan-Ku.' lalu Allah berfirman sekali lagi, 'Hamba-Ku telah pasrahkan segala urusannya kepada-Ku.'

Apabila dia membaca, 'Hanya Engkaulah yang kami sembah, dan hanya kepada Engkaulah kami memohon pertolongan.'
Allah berfirman, 'Ini adalah urusan antara Aku dan hamba-Ku, dan aku akan mengabulkan apa yang hamba-Ku pinta.'

Apabila dia membaca 'Tunjukilah kami jalan yang lurus, iaitu jalan yang Engkau beri nikmat (iman) ke atas mereka, bukan jalan mereka yang dimurkai dan bukan pula jalan mereka yang sesat.'
Allah berfirman, 'Ini adalah untuk hamba-Ku, dan dia akan mendapatkan apa yang dia pinta.' "

(HR. Muslim, Abu Daud, Tirmidzi, Nasa'ie dan Ibnu Majah)


Monday, October 8, 2012

Kekasih = Tunang? Upss!


بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamua’laikum :)
Saya nak bercerita ni. Informal type of writing.
*Again. ^^

Mun kitak orang mok baca, baca jak. Mun kitak orang sik mok, sik pa bah... ^^v
Okay. Ceritanya macam ni....

Beberapa minggu yang lepas, saya ternampak kawan sekelas saya buka Twitter masa kelas Komputer dan Aplikasi (sepatutnya tak boleh, tambah-tambah pula, lecturer dah pun start kelas tu).


Saya ada tegur juga. Saya kata, “Awak. Class dah start la. Lecturer suruh tutup.”

Dia senyum je. Saya ingat dia dah bertindak untuk tutup Twitter tu. Tiba-tiba saya terpandang sekilas Twitter yang dia buka tu, dan saya nampak gambar lelaki terpampang besar.

Masa tu, saya dah ada sangkaan yang kurang baik terhadap dia. Disebabkan takut terjadinya su-uz zhon (buruk sangka), saya tanya dia, “Siapa lelaki tu?”

“Boyfriend.....” jawab dia sambil tersenyum.

‘Astaghfirullahal ‘azhim... Nau’zubillahi min zalik... Ya Allah, bantulah aku untuk menguatkan imanku’, bisik hati saya.

Dan ada suatu hari ni, saya ternampak gambar lelaki yang sama kat wallpaper di handphone dia.
‘Astaghfirullahal ‘azhim... Angau dah budak ni. Nau’zubillahi min zalik..’, getus hati saya selepas itu.

Kebetulan, ada orang lain ternampak juga wallpaper kat handphone dia tu lalu tanya, “Gambar siapa ni?”

“Kalau ikut syariat, dia ni kira tunang saya la. Kalau ikut adat, belum lagi. Sebab, kalau nak diikutkan syariat, if saya dan dia dah setuju untuk diijab kabulkan suatu hari nanti, maksudnya dah tahu perasaan masing-masing dan dapat menerima diri masing-masing, so, kitorang kira dah bertunang la. Jadi, kalau ada orang datang nak meminang saya, tak bolehlah. Sebab saya ni dah dikira sebagai tunangan orang.”

Saya terangguk-angguk tanda mengiyakan kenyataannya sebentar tadi. Namun, anggukan saya tak bermakna saya setuju dengan cara dia dan ‘tunang’ dia berhubung! Bertwitter secara berlebihan... Time class pun, dia boleh layan twitter. Tak focus langsung! Nau’zubillah... Lepas tu, tangkap gambar dekat-dekat. Dan macam-macamlah... Masya-Allah... Astaghfirullah... Nau’zubillah.... :(


“Eh, awak tahu?” tanya dia kepada saya.

“Oh, saya tahu la juga sikit-sikit.” balas saya. (Kalau apa yang saya tahu ni salah, tolong betulkan eh.)

“Awak sekolah agama ke dulu?” tanya dia lagi.

‘Err.. Pelik juga soalan tu ye.. Ada kaitan ke...?’ kata saya dalam hati.

“Eh, taklah. Saya sekolah biasa je. Sekolah harian.” jawab saya.

“Ohh... Saya dari sekolah agama....” kata dia.

Saya angguk saja.

Tapi dalam hati berbisik, ‘Dari tempat yang baik-baik rupanya dia sekolah. Sayang sekali.. Sungguhku tak sangka... Semoga dia diberi hidayah oleh Allah.. Lindungi aku daripada fitnah ya Allah...’

Dan pada hari berikutnya, dia tunjuk gambar raya dia dan ‘tunang’ dia kat saya.

Astaghfirullah... Dekat sangat diorang tangkap gambar. Rapat sangat diorang duduk. Na’uzubillah :(

Ada satu gambar tu, tangan kiri dia pegang bahu kanan lelaki tersebut dari belakang. Tak sure pula saya siapa yang tangkap gambar diorang berdua tu.

Saya tanya, “Kenapa pegang?”

Dia jawab, “Time ni ramai sangat orang kat sekitar tu. Terpaksa la pegang. Kan berlapik...”

‘Huh? Alasan.... :( Boleh pula ye keluar dengan lelaki ajnabi...? Mana boleh pegang even berlapik sebab masing-masing ada perasaan terhadap diri masing-masing! Lagipun, tak sampai tahap darurat pun kan untuk tanganmu berpaut di bahu lelaki tu... :(‘ hati saya menjerit dan merintih!

Tak tahu nak cakap macam mana kat dia... Takkan la dia tak tahu sedangkan pendidikan agama dia lebih tinggi daripada saya :(

Saya ajukan satu soalan kat dia.
“Mak dengan ayah awak tak marah ke awak tangkap gambar macam ni?”

“Tak marah. Bukannya kena pun.”

‘Oh... Macam tu ek? Sedangkan dalam al-Quran hanya mention pasal “jangan mendekati zina”, bukan “jangan berzina”. Maksudnya, perkara yang nampak macam kecil tu yang akan bagi impak yang besar! Tidakkah kamu mengambil pelajaran? Hanya orang-orang yang berfikir sahaja akan benar-benar berfikir sesuatu dengan lebih mendalam.’ getus saya dalam hati lagi. Rasa tak mampu untuk meluahkan semua kata-kata yang bermain di fikiran sejak bertemu dengan sesuatu seperti ini.

Saya bingkas bangun dari tempat duduk (yang bersebelahan dengan dia) lalu berjalan menuju ke sekumpulan kawan yang lain. Tak mampu untuk mendengar dan melihat sesuatu yang nampak indah di mata kasar manusia namun sebenarnya hanya nista dan dusta semata-mata. Saya tidak mahu tertipu. Ya Allah...... ! Kuatkanlah diriku.....!


Diri ini hanya untuk orang yang betul-betul serius nak jadikan saya sebagai isteri dan bukan dengan cara yang menghancurkan iman saya! Semoga Allah pertemukan saya dan bakal suami saya dengan cara yang baik-baik. Yang sama-sama ingin menggapai redha-Nya. Allhumma Ameen...~

Mogalah. Insya-Allah. Yang penting solehahkan diri dulu. Gapai cinta Allah. Rajinkan lidah ni untuk mengalunkan selawat. Bukannya, dok begayut dengan lelaki ajnabi. Tak kisahlah boyfriend ke... Tunang syariat ke.... Tunang adat ke.....

First thing first! Ingat  tu! ----> pesanan untuk saya juga ye...

Dan selepas tu, cuba jadi anak yang baik.. Usaha... Yang penting usaha. Hanya Allah yang Maha Mengetahui apa yang tersirat dalam benak kita.
Bila dah sempurna step-step nya, baru boleh dapat gelaran solehah. Solehah di mata dan nilaian ALLAH, bukan manusia ya! Cuba fahamkan betul-betul, okay?

Semua pesanan ni, untuk saya juga...
Kerana, saya tak sempurna. Saya manusia biasa. Bukan seperti rasul dan nabi, yang maksum abadi....
Saya hanya manusia yang hanya ingin memperbaiki diri. Yuk! Sama-sama muhasabah diri...

Cuba ubah sikit-sikit perangai buruk kita ya... Memang susah, tapi selalulah doa :

ربي يسر ولا تعسر
(Rabbi yassir wala tua’ssir)

Maksudnya : Ya Tuhanku, mudahkanlah dan jangan Kau susahkan. Ameen~

Sekian dulu untuk waktu ni ya. 
Wallahua’lam. 
Wassalam.

Tak mampu untuk mendengar dan melihat sesuatu yang nampak indah di mata kasar manusia namun sebenarnya hanya nista dan dusta semata-mata. Saya tidak mahu tertipu. Ya Allah...... ! Kuatkanlah diriku.....!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...